TILAA MUOTOILUKOULU TAI -LÄHETTILÄS

SuoMun kiertävä muotoilukoulu (ent. Liikkuva Linna) tuo muotoilukasvatusta kaikkien ulottuville. Järjestämme muotoiluteemaisia työpajoja, kursseja, kerhoja, tapahtumia ja projekteja räätälöidyin sisällöin. Sisältöjen parissa tutustutaan muotoiluun ja muotoilun prosesseihin tekemisen ja kokeilemisen kautta. Tuomme paikalle inspiroivat materiaalit, työvälineet sekä ammattitaitoiset ohjaajat.
SuoMun Muotoilulähettiläät rantautuvat kouluihin tai oppilaitoksiin luennon vetäjinä ja tutustuttavat muotoilukasvatukseen käytännönläheisesti ja innostavasti.

SuoMun voi tilata myös tapahtumiin tai seminaareihin herättämään keskustelua tai pitämään workshoppia aihepiirimme teemoista: luovuudesta palvelumuotoiluun. Kysy rohkeasti meitä mukaan!

trikookoru_suomu_ryijypaja  radio_suomu_mutoilukoulu


Sisältömme

  1. MUOTOILUKOULU (työpaja/kurssi/muu tapahtuma) Tutustuttaa osallistujat muotoiluprosessiin eri teemojen ja materiaalipainotusten kautta. Muotoilukoulu voi olla tapahtumassa tai koulun harrastuskerhona.
  2. MUOTOILULÄHETTILÄS Muotoilulähettiläät pitävät kouluissa lapsille ja nuorille suunniteltuja keskustelevia kuvaluentoja ja jakavat opettajille Mutku – muotoilukasvatusta peruskouluun  -opasta.
  3. MUOTOILUKASVATUS- JA LUOVUUSLUENTO Mari Savion, Mutku –hankkeen käynnistäjän, luento ”luovan ajattelun aakkosista” sopii niin kouluihin, tapahtumiin kuin yritys- tai työyhteisötilaisuuksiin.

Kyselyt ja tarjouspyynnöt: suomu@muotoilukasvatus.info

Räätälöimme sisällöt tilaajan toiveen mukaan kohderyhmälle ja tapahtumalle sopivaksi. Hinnoitteluun vaikuttavat osallistujamäärä, aihe ja tarvittavat materiaalit. Syntyneet työt osallistuja saa yleensä mukaansa muistoksi. Suosimme kierrätysmateriaaleja sekä teollisuuden hukkamateriaaleja.

 ryijy_korut_muotoilukoulu_suomu_skiditristeily  muotoilukoulu_suomu_lonna2

Kenelle? Miksi?

Sisältöjen tilaajina voivat toimia
– koulut, oppilaitokset, vanhempainyhdistykset
– kirjastot, kulttuuritoimijat, tapahtumajärjestäjät
– palvelutalot, vastaanottokeskukset, lastenkodit
– yksityiset ryhmät
– yritykset

Muotoilukasvatus antaa kaikenikäisille uusia välineitä arjen ongelmanratkaisuun. Sen avulla voi löytää itsestään uusia kykyjä, rohkeutta ja innostusta oman ympäristön ja elämän parantamiseen.

  poyta_suomu_muotoilukoulu   korut_suomu_muotoilukoulu_skiditristeily


Lisätietoja: SuoMun kiertävä muotoilukoulu

Kiertävän muotoilukoulun toimintaan osallistuva astuu hetkeksi suunnittelijan saappaisiin ja käy läpi luovan ongelmanratkaisun vaiheita. Työpajoissa ideoidaan, suunnitellaan ja toteutetaan prototyyppejä ja projekteja muotoilun eri alojen ammattilaisten ohjauksessa.

Kiertävän muotoilukoulun työpajat tarjoavat hauskaa tekemistä muotoiluun liittyvien teemojen, tehtävänantojen ja käsillä tekemisen parissa. Yhdessä tekemisen kautta ideointi ja oivaltaminen pääsevät huomaamatta valloilleen. Luovat pajamme sopivat eri-ikäisille n. 4-vuotiaista ylöspäin, yläikärajaa ei ole.

Vuodesta 2012 lähtien muotoilukoulu on kiertänyt Uudenmaan alueen kouluissa, kirjastoissa, kulttuuritaloilla ja yleisötapahtumissa sekä pohjoismaisissa design-tapahtumissa.

Seuraa tapahtumia: www.facebook.com/liikkuvalinna
Tapahtumien Facebook-eventit

 

muotoilukoulu_suomu_lonna  kylttityopaja2_suomu_muotoilukoulu_skiditfestari

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  muotoilukoulu_suomu_hdw

kelluvatkulkupelit_suomu_SILJALINE_yhteistyo  aterimet_suomu_muotoilukoulu

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mahdollisia kiertävän muotoilukoulun aiheita

MUOTOILUSUUNNISTUS
Muotoilusuunnistus johdattaa tutkimaan ympäristön esineitä ja tiloja: muotoja, toimivuutta, kuoseja, pintoja ja materiaaleja. Osallistuja astuu suunnittelijan saappaisiin ja luonnostelee ja rakentaa pienoismallin valitsemastaan aiheesta. Ideoinnin pohjana käytetään arkisiin käyttöesineisiin liittyviä muotoilusuunnistuskortteja. Aihetta pohditaan työskentelyn ääärellä omien esinekokemusten kautta tai ympäröivää tilaa (esim. kirjasto, tapahtumatila tai näyttely). Aineksina käytetään paperi ja kartonkimateriaaleja, jotka taipuvat kolmiulotteisiksi muodoiksi ja pinnoiksi.

IDEAVERSTAS / Lelut ja pelit
Valmistetaan leluja ja pelejä kierrätysmateriaaleista ja luonnosta löytyvistä aineksista. Lelut voidaan valmistaa itselle, oman koulun pihaleikkeihin tai vaikka läheisen päiväkodin lapsille.

IDEAVERSTAS / Muovi
Työpajan tarkoituksena on tutkia ja testata mitä kaikkea kotitalouden muovijätteestä voi tehdä, mihin materiaali taipuu ja miten valmiita muotoja ja pintoja voi hyödyntää pohjana uudelle.

OMPELUKERHO Ompelukerhossa voi toteuttaa omia ideoita ammattitaitoisten ohjaajien opastuksella.  Ompelukerho toimii mukavana kohtaamispaikkana – jossa yhdessä tekeminen ja ideoiden vaihto on luontevaa. Osallistuja käy läpi muotoiluprosessin vaiheet ideoinnista, suunnittelun ja kokeilujen kautta mallikappaleen tai tuotteen valmistukseen. Tapahtumassa voi myös muokata tai korjata omia vaatteita tai muita tekstiilejä. Käytettävissä ovat ompelukoneet, saumurit, inspiroivat kierrätyskankaat ja muut tarvittavat välineet. Ideoinnin aluksi voi selailla muotoilu- ja käsityö-aiheisia kirjoja ja lehtiä sekä vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Ohjaajat neuvovat suunnittelussa, kaavoituksessa, tekniikoissa ja toteutuksessa. Osallistujien taidot, lähtökohdat ja kiinnostuksen kohteet otetaan huomioon alusta alkaen.  Osallistuminen on mahdollista myös ilman aiempaa kokemusta tai erityisiä taitoja. Peruskaavojen lisäksi Ompelukerhossa on aina tarjolla yksi ns. starttiprojekti: yksinkertainen idea ja sen erittäin helppo toteutusohje, jonka avulla voi joko opetella perustekniikoita tai hakea vauhtia omaan orastavaan projektiin.

TEEMAPAJAT Teemapajojen aiheet on rajattu mutta toteutuksessa näkyy osallistujan henkilökohtainen idea ja kädenjälki:

Robottipaja
Suunnitellaan ja valmistetaan robotteja ja vekottimia elektroniikkaromusta.

Sosiaalinen ryijy
Ryijy, jonka valmistamiseen voi osallistua kuka tahansa taidoista riippumatta. Ryijyn äärellä leikataan, revitään, pulistaan ja pätkitään kankaita reiluiksi kuteiksi. Solmia voi omalla tyylillä itsekseen tai muiden kanssa. Ryijy jatkaa matkaansa seuraavaan kohteeseen tai jää sovittaessa tilaajalle. Ryijy tuo väri-iloa ja viihtyisyyttä tilaan, toimii ääntä vaimentavana elementtinä tai tilanjakajana.

Sosiaalinen PomPom-teos
Yhteisöllinen tekstiilikollaasi, joka syntyy yhdessä tehden, satojen ihmisten käsistä. Teos koostuu erikokoisista tupsuista ja palloista, joita valmistetaan langoista ja matonkuteista.

Riepugraffiti
Otetaan tila haltuun värkkäämällä turhista rievuista ja kankaan kappaleista graffititeos, sisä- tai ulkotilaan – kaunistukseksi tai kannanotoksi.

Sankareita kaikki – yhteisteos
Jokainen osallistuja on taiteilija ja jättää jälkensä yhteiseen teokseen. Valmis teos vie hyvää mieltä sinne missä sitä eniten tarvitaan. Teos lahjoitetaan esim. lastensairaalaan tai muuhun sopivaan kohteeseen.

Valaisinwörkshop
Tehdään mielikuvituksellisia varjostimia valaisimille erilaisin tekniikoin.

Akustiikkastudio
Suunnitellaan ja valmistetaan kolmiulotteisia tauluja miellyttävästä luonnonturvekuitulevystä akustiikkaa parantaviksi elementeiksi. Esim. päiväkodin tiloihin, kodin seinille tai terveysaseman aulaan.

Puustudio
Nikkaroidaan puusta. Tarkempi aihe sovitaan tilaajan kanssa.

Kunniamerkki- ja mitalipaja
Suunnitellaan ja valmistetaan kunniamerkki tai mitali neuvokkaalle naapurille, ystävälliselle bussikuskille, maailman parhaalle mummolle tai omalle arjen sankarille.

Unelmien jääkaappimagneetti
Muotoillaan kiinnostavasta kierrätysmateriaalista persoonallisia jääkaappimagneetteja.

Kuka-mikä-millainen – hahmopaja
Osallistujat suunnittelevat käytettävän päähineen, naamarin tai varustuksen keksimälleen hahmolle.

Tilapaja
Havainnoidaan ja tutkitaan mitä puutteita yhteisessä tilassa löytyy (esim. koulun aula, kirjaston lukunurkkaus tai terveysaseman odotustila). Ideoidaan, suunnitellaan ja toteutetaan viihtyisyyttä ja toimivuutta lisääviä parannuksia.

Pakkauspaja
Tutkitaan pakkauksia, suunnittellaan ja valmistetaan oma malli halutulle sisällölle sopivalla ilmeellä.